miercuri, 23 februarie 2011

Contratenorii nu au viata in tara noastra

Pentru Narcis Iustin Ianau, adolescentul bacauan care a uimit o tara intreaga cu vocea sa, vineri seara, in emisiunea “Românii au talent”, de la ProTV, greul abia acum incepe. Profesorii sai de la Liceul de Arta “George Apostu” l-au avertizat ca il asteapta un drum profesional dificil, cu multe privatiuni. “Nu este meritul nostru, este meritul lui si al lui Dumnezeu care i-a dat acest talent. Cind s-a inscris in concurs nu era elevul nostru”, a declarat ieri Daniela Birzu, directoarea Liceului de Arta “George Apostu” din Bacau, unde Iustin este elev in clasa a IX-a. Claudia Vasilache, profesoara de canto a copilului, spune ca este prea devreme pentru a aprecia daca Iustin va ramine cu aceasta voce. “Baietii se dezvolta mai greut si s-ar putea sa i se schimbe vocea. In perioada preclasicismului se cinta cu voce de contratenor. Muzica preclasica este foarte grea. El are foarte mult de muncit, pentru a recupera opt ani de muzica. Am mai avut un elev cu voce de contratenor care la fel ca el a inceput studiile muzicale in clasa a IX-a, dar s-a lasat pentru ca n-a putut recupera, avea goluri in ceea ce priveste teoria muzicala. El trebuie sa munceasca foarte mult, sa duca o viata de sportiv. Daca nu va ramine totusi cu aceasta voce el va putea fi bariton care are posibilitatea sa cinte si in falset”, a spus profesoara Claudia Vasilache. Pentru a nu i se altera vocea, Iustin trebuie sa se fereasca de frig, nu are voie sa manince inghetata ori alt aliment foarte rece, nuci sau alune. Slabiciunea sa sint insa dulciurile. De multe ori, spun cei acre il cunosc, parcurge pe jos distanta de sase kilometri dintre Barati si Bacau, pentru ca isi da toti banii pe batoane de ciocolata si pe mincare.

“Contratenorii nu sint apreciati la noi”

Vocea subtire, caracteristica unei soliste, ii face pe posesorii ei sa fie priviti cu retinere de societatea româneasca. Profesoara de canto a lui Narcis confirma acest lucru si recunoaste ca din pacate elevul bacauan nu are sanse profesionale in România. “Contratenorii nu au viata in tara nostra, nu sint apreciati la noi, muzica preclasica in general. Nu sint roluri, doar daca va face el recitaluri”, a declarat Claudia Vasilache. Copilul zice ca familia sa nu are bani sa-l tina la studii nici macar in alt judet, in urma ofertelor care i s-au facut de catre licee din Bucuresti sau Brasov, cu atit mai putin in strainatate.

Prietena lui a plins cind l-a auzit cintind

Dupa aparitia sa la ProTV, Iustin a fost asaltat de cereri de prietenie de la mai multe fete. Baiatul spune insa ca prietena lui este Madalina Ciobanu, colega in clasa de canto. Fata a marturisit ca a plins cind l-a auzit cintind la televizor. “Eu stiam cum cinta, dar cind la l-am auzit in emisune mi-au dat lacrimile. M-a atras comportamentul lui, imi place si cum arata. E dragut si sensibil. Si eu sint la fel”, a marturisit fata, cu vocea schimbata de emotie. Madalina este dintre putinii colegi care il apreciaza pe Narcis Iustin. Atentia pe care i-o acorda presa a trezit deja invidii in rindul colegilor. Nici aici nu a scapat de rautatea celor din jur. Isi aminteste si acum bataile pe care le lua de la colegi la Scoala din Barati, din cauza rezultatelor lui deosebite si a vocii lui “de fata”. “Reactiile au inceput deja, confirma profesoara Claudia Vasilache. Unii s-ar putea sa aiba motive de admiratie, altii, dimpotriva, sa fie rautaciosi”.

Sursa : www.ziaruldebacau.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu