Bulversat", aşa îşi descrie Eduard Ianău fiul, pe Narcis Iustin, băiatul care a lăsat o ţară întreagă cu gura căscată când a cântat o arie de operă la "Românii au talent".
Dotat cu voce curată, de soprană, care până mai ieri i-a adus doar ironii, Narcis, un adolescent din Bacău, a devenit peste noapte vedetă. "Lumea îl caută, lumea îl sună", spune tatăl lui Narcis, Eduard Ianău, mirat de schimbarea pe care emisiunea tv a produs-o în tihna familiei lui. În trei zile, băiatul lui a devenit subiect de presă, iar românii au aflat ce înseamnă "contratenor".
Isteria Facebook
"Am patru mii de prieteni în doar trei zile, iar alţi o mie aşteaptă să le dau accept pe Facebook", mărturiseşte Narcis Iustin, un adolescent din Bacău până vineri seară necunoscut. De când milioane de români l-au văzut cântând "O mio babbino caro" la Pro Tv, viaţa lui s-.a schimbat. "În seara în care a fost difuzată emisiunea, am plâns de fericire! Nu credeam că voi ajunge aici. Mă simt cu mult mai diferit, pentru că acum toată lumea mă bagă în seamă", spune băiatul care învaţă la Liceul de Artă "George Apostu" din Bacău.
Deşi la "Românii au talent" a impresionat pe toată lumea cu vocea de soprană, adolescentul, care joi va împlini 16 ani, poate cânta şi cu voce de altistă, mezzosoprană, tenor şi bariton. "Pot cânta toate vocile, în afară de bas", explică pentru gândul Narcis, care studiază zilnic, acasă, între două şi trei ore. Nu are bani de profesor aşa că învaţă singur cântând în sufragerie. Îşi descarcă piese de pe internet şi studiază partituri. Visează să urmeze Conservatorul, dar până atunci speră să ajungă-n finală, la Românii au talent.
Şi-ar dori să o aibă alături şi pe mama lui, Felicia, plecată de 12 ani la muncă, în Italia. Un susţinător va avea sigur, pe lângă tată şi fratele mai mic. Părintele Tancău Ferenţ, cel care l-a descoperit pe Narcis şi l-a îndrumat să cânte în corul bisercii, promite că-i va ţine pumnii băiatului cu voce de aur. "Cine cântă se roagă de două ori", spune parohul catolic din Baraţi. "Copilul are nevoie de încurajare, e un băiat cu voce sinceră şi curată. E natural sută la sută, ca apa cea pură", mai spune părintele care i-a urmărit lui Narcis prestaţia artistică pe YouTube.
Ce spune despre Narcis un contratenor de talie internaţională
Pe internet l-a ascultat pe Narcis şi Florin Ouatu, unul dintre cei titraţi contratrenori internaţionali. Muzicianul e categoric Băiatul are talent. Vocea lui e caldă, plăcută, spune artistul român. "Ca materie primă este excelentă, dar trebuie văzut cine va modela acest material", explică contratenorul. Din păcate, susţine Florin Ouatu, "în România puţini sunt cei care înţeleg ce înseamnă un contratenor şi ştiu să lucreze cu o astfel de voce, atât vocal, stilistic cât şi tehnic. Vocea unui contratenor este un instrument extrem de fragil şi trebuie bine conservată", mai spune acesta.
"În ţară nu există tradiţie şi nici partituri pentru aceşti artişti. Din fericire există internetul de unde pot fi descărcate piese. Vocile de contratenor nu sunt deloc ajutate", povesteşte artistul pentru gândul. El se consideră un norocos deoarece a studiat Conservatorul la Milano. "Mi-ar plăcea ca şi Narcis să aibă această şansă", explică artistul. "Sper să fie cu picoarele pe pământ şi să nu rămână un fenomen mediatic", îl sfătuieşte pe adolescentul de 16 ani Florin Ouatu. "Mi-ar plăcea ca la un moment dat să şi cântăm împreună", conchide contratenorul internaţional.
Sfaturile unor studenţi la Canto
Ca Narcis au fost doi dintre studenţii Universităţii de Muzică din Bucureşti, respectiv Cluj Napoca. Înscrişi la clasa de Canto, ca contratenori, Bogdan Chenciu şi Tudor Socolan îi ţin pumnii ochelaristului timid din Bacău. "Narcis Ianău cântă foarte frumos, chiar dacă nu are vocea formată", a declarat Socolan pentru gândul. "Poate urca mai multe octave şi a cântat o piesă grea, pentru soprane".
"Povestea lui Narcis seamănă puţin cu a mea", povesteşte Bogdan Chenciu. "Tot ca el, am studiat la liceul de artă din Bacău. Dacă ar fi să-i dau sfaturi, i-aş spune că profesorul de canto e foarte important. E o loterie să-l întâlneşti pe cel care să te înţeleagă şi să ştie să lucreze cu tine, cu vocea ta. Sunt puţini cei care ştiu să lucreze cu vocile unor contratenori. I-aş recomanda să-şi exerseze tehnica respiratorie. Iar ca risc - există unul. Să i se modifice vocea. Nu este o regulă însă. Iar dacă cineva mai râde de el - se poate întâmpla, dar important e ce vrea el de la viaţă", conchide Bogdan Chenciu. Asemeni lui Tudor Socolan, nici Chenciu nu-şi imaginează că va profesa ca contratenor în România.
Sursa : www.gandul.info